Înapoi la categorie

Cristian Bucă, National Makeup Artist Yves Saint-Laurent: Frumusețea, asemenea artei, este subiectivă și ține foarte mult de ochii care o privesc

AccesoriiDesign & TehnologieEvenimenteExperiențeFrumusețeLifestyleModăPovești

Cristian Bucă este unul dintre cei mai talentați make-up artiști din România și, de puțin timp, a devenit și National Makeup Artist Yves Saint-Laurent Beauty România, o confirmare a muncii sale din ultimii ani. Discuția următoare esențializează felul în care a ajuns în această industrie, legătura dintre machiaj și artă, precum și planurile sale care includ, printre altele, și o linie de machiaj care să îi poarte numele.

Pictura a fost una dintre primele tale pasiuni, descoperită în timpul copilăriei. După atâția ani de lucru în acest domeniul, îți mai găsești refugiul în artă, în bucuria de a picta?

Pictura a fost modul în care am descoperit culorile și combinațiile dintre ele și, totodată, punctul meu de pornire în lumea machiajului. De fapt, de aici a început pasiunea mea pentru evidențializarea și conturarea formelor cu ajutorul pensulelor și a culorilor. Pentru mine, pictura este acel tip de artă în care totul este posibil, în care limitele nu există și imaginația prinde contur. îmi pare rău că în ultimii ani îmi găsesc timp din ce în ce mai rar pentru această pasiune…

Cu siguranță există oameni care ți-au marcat evoluția. Cum ți-au influențat aceștia tehnica de lucru din prezent?

Fiecare om cu care interacționez își pune amprenta asupra mea, într-un mod sau altul. Fiecare persoană înseamnă o experiență nouă. Într-adevăr, au existat câțiva oameni de-a lungul carierei mele care m-au marcat atât ca om, dar în special ca artist. Aici pot mentiona primul meu mentor, Maria Ianas, un exemplu de profesionalism și de bunătate, un om care a crezut în mine, mi-a dezvăluit din trucurile și din secretele acestei meserii, m-a învățat conduita pe un platou de filmare. Cel mai important secret pe care mi l-a destăinuit este acela că, oricât de mare ești și oricât de sus ajungi, important este să fii om și să rămâi mereu umil.

Catrinel Menghia

Ai o experiență remarcabilă în machiajul de televiziune. Multă lume se întreabă care este diferența esențială între acest tip de machiaj și cel de zi cu zi.

Experiența în machiajul de televiziune a început din momentul angajării mele ca make-up artist la Televiziunea Națională Română și au trecut ceva ani de atunci.  Machiajul de televiziune este un machiaj puțin mai pretențios din punct de vedere tehnic față de cel de zi cu zi, deoarece, în primul rând, este necesar să fie mat, ceea ce înseamnă o cantitate considerabilă de pudră, umbre foarte precise pentru evidențierea  fizionomiei, deoarece luminile de studio sunt destul de puternice și intense. Se folosesc culori cât mai naturale: maro, tonuri de auriu, crem etc., fără a putea avea combinații excentrice sau culori foarte intense, așa cum putem folosi în machiajul zilnic.

Ai terminat jurnalism și științele comunicării. Cum te ajută experiența dobândită în timpul facultății în meseria pe care o practici cu atâta pasiune?

Comunicarea este cheia succesului în orice meserie. Facultatea de Jurnalism m-a ajutat să găsesc formularea verbală cea mai potrivită fiecărei situații cu care mă întâlnesc, m-a ajutat să înțeleg mai bine oamenii și necesitățile lor în ceea ce privește exercitarea meseriei mele, precum și abilitatea de a combina diplomația cu stilul meu direct.

Care sunt tendințele, în materie de machiaj, pentru această perioadă estivală?

Pentru vara 2019, cea mai curajoasă și avangardistă dintre tendințe este tenul natural, curat, fără alte urme de machiaj. Pentru a ne încadra în acestă tendință, este necesar să acordăm o mai mare atenție îngrijirii acestuia, oferindu-i produse și tratamente de calitate. Pentru un look victorian, rujul trandafiriu este cel mai recomandat. De asemenea, golden make-up-ul este o tendință foarte ușor de integrat în rutina machiajului, atât de zi, cât și de seară. ‘Golden smokey eyes’ poate înlocui cu succes clasicul smokey în nuanțe închise, fără a face rabat de la intensitatea pe care o conferă privirii.

‘Yoga Skin’ sau tenul lucios este un alt trend care predomină în acest sezon. Se poartă pielea foarte lucioasă și curata, cu un touch de rose pe pomeți sau pe buze. Nuanțele nude sunt și ele binevenite în acest caz.

Alexandra Ungureanu

Dar pentru acest final de an, care vor fi culorile vedetă ale sezonului toamnă/iarnă?

Pentru sezonul de toamnă/iarnă, regăsim din nou trendul de piele lucioasă sau ‘yoga skin’, însă machiajul ochilor este unul bazat pe linii minimaliste, în culori intense, exotice, dar cu foarte multe accente de albastru. De asemenea, se revine la machiajul cu accente metalice sau de glitter. Un alt comeback foarte apreciat pentru sezonul FW 2019/2020 este machiajul iconic al anilor ‘70  (Twiggy Look), în variantă reinterpretată, menținând elementele care l-au consacrat: arcada delimitată grafic și gene foarte bine conturate.

Este frumusețea un standard care se schimbă în funcție de timpurile în care trăim sau există acea frumusețe absolută, atemporală, de care auzim vorbindu-se atât de des?

Pentru mine, frumusețea stă în ochii privitorului. Ceea ce pentru mine reprezintă un tipar de frumusețe, altora poate să li se pară banal sau chiar deloc frumos. Frumusețea, asemenea artei, este subiectivă și ține foarte mult de ochii care o privesc.

De puțin timp ai devenit National Makeup Artist Yves Saint-Laurent Beauty România, după o colaborare foarte eficentă în ultimii ani cu acest brand cu o notorietate internațională impresionantă. Ce înseamnă, pentru tine, această recunoaștere a muncii tale?

Este una din cele mai mari realizări, de până acum, din cariera mea. Am început colaborarea cu YSL Beauty România anul trecut, ca make-up artist de brand, iar anul acesta, în luna martie, am susținut examenul de acreditatre la Paris. Pentru acest examen m-am pregătit intens, mult studiu, foarte mult material de lecturat și de reținut, atât despre istoria și ADN-ul brandului, cât și despre tehnicile de machiaj specifice YSL Beauty. După această pregătire intensă au urmat trei zile, încărcate de emoții și sentimente dintre cele mai diverse, un examen la Paris, care s-a terminat cu absolvirea (cu lauri și felicitări :)) și acreditarea mea ca National Makeup Artist YSL Beauty România.

Irina Mohora (TVR)

Produsele de machiaj sunt foarte iubite în România, probabil și pentru că suntem o țară cu un puternic temperament latin, orientat către frumos și către perfecțiune. Dacă ar fi să alegi un fel de machiaj care se potrivește româncelor, care ar fi acela?

Machiajul, ca orice formă de exprimare artistică, reprezintă, înainte de toate, o atitudine. Cred cu tărie în unicitate și în ruperea șabloanelor și a barierelor. Consider că stilul pe care îl pot recomanda pentru toate femeile este: wear yourself. De ce spun asta? Pentru că, la un moment dat, purtătorul de make-up poate aborda un stil foarte natural și minimalist, însemnând fond de ten blush și mascara, un ‘5 minute’ make-up pentru a-și contura starea și, altă dată, poate aborda un machiaj complex și îndrăzneț  pentru că starea de spirit este diferită.

Planurile tale pentru anii care vin sunt legate, evident, de make-up și de această lume extrem de vie și plină de culoare. Dacă ar fi să îți stabilești următoarea bornă în carieră, care ar fi aceea?

Planurile mele sunt clar legate de această pasiune pe care am transformat-o în meserie și, la un moment dat, mi-aș dori să am brandul meu de produse de beauty și să mă reîntorc să trăiesc în SUA.

Gabriela Atanasov