Înapoi la categorie

Arhitect Aurelia Filip: fiecare birou este o lecție de branding personal

AccesoriiDesign & TehnologieEvenimenteExperiențeFrumusețeLifestyleModăPovești

„Designul de la muncă”… pare o contradicție în termeni atunci când ne gândim la birourile în care activăm zi de zi și, totuși, munca la birou nu mai trebuie să fie statică și lipsită de creativitate, cel puțin nu ca ambianță.

Un birou ambientat și iluminat corespunzător îl face pe orice antreprenor sau angajat să se simtă ca acasă. Unul dintre trendurile actuale în office design este acela de a crea la birou o ambianță asemănătoare cu cea de acasă, de a decora biroul după aceleași principii ce guvernează și designul rezidențial.

Pornind de la premiza că munca nu este o parte separată din ființa fiecăruia și din timpul său, ci se împletește cu viața de familie, cu timpul liber, cu pasiunile și hobby-urile fiecăruia, designul de birouri se adaptează noilor cerințe și răspunde noilor exigențe prin modificări de paradigmă.

De la biroul static cu stații de lucru, spațiul se împarte în funcțiuni și fluxuri noi de muncă și de relaxare, își fac loc zone de dialog, de brainstorming, coworking, zone de relaxare, canapele cu fotolii, zone de luat masa sau de servit o cafea, zone de jocuri, de fumat, de dormit etc.

Biroul anului 2018 este, în mod clar, un birou neconvențional și perfect adaptat celor care îl ocupă și îl folosesc. Fiecare birou este o lecție de branding personal, o prelungire a imaginii pe care dorim să o proiectăm în exterior către colegii și partenerii noștri de business.

Imaginați-vă un spațiu feminin și luminos, în culori pastelate, cu accente și  decorațiuni orientale sau exotice, un birou din lemn de teak … sigur aparține unei femei de afaceri încrezătoare, independente, o femeie de succes căreia nu îi este teamă să fie nonconformistă, dar nici vulnerabilă, nu îi este teamă să afișeze fotografii din vacanțe sau obiecte dragi aduse special pentru ca la birou să se simtă ca în concediu, să se poată relaxa în timp ce muncește.

Acum faceți un alt exercițiu, imaginați-vă un birou în stil industrial, cu lămpi vintage și canapele de piele, cu mobilier din lemn reciclat – transmite cu totul alte informații despre posesorul acestui birou, o altă imagine, un alt set de valori.

Întrebați-vă ce ați dori să le transmiteți partenerilor dumneavoastră de afaceri sau colegilor, chiar și familiei, ce imagine ați dori să proiectați în exterior? Ce valori ale companiei ați dori să transpară prin designul adoptat?

Un designer de birouri este mai mult decât un simplu decorator, este cel care vă poziționează acolo unde doriți să fiți în ochii partenerilor sau în constelația brandurilor.

Biroul anului 2018 este un birou confortabil, un birou în care omul este valorizat, apreciat, respectat, pentru că oamenii sunt adevăratele valori ale companiilor care pot aduce plus valoare dacă sunt încurajați.

Unul dintre trenduri este biroul reglabil pe înălțime, ce vă permite să munciți stând în picioare, la un laptop, pentru ca spațiul se adaptează în funcție de stilul de viață al celor care îl folosesc. Biroul devine un spațiu dinamic în care nu ești forțat să stai în spatele unui desk, devine mobil, te poți plimba, poți bea o cafea, te poți întoarce, poți arăta colegului ce ai muncit, poți face schimb de idei.

În spiritul work group-urilor, biroul tradițional face loc variantelor mai mobile. Unul dintre trendurile puternice bazate pe tehnologia anilor anteriori, ce ajunge acum la perfecționare și maturizare, este iluminatul variabil, în funcție de momentele zilei sau de task-uri, iluminatul inteligent care poate seta stări – moods, prin corpurile de iluminat inteligente, ce își schimbă temperatura de culoare, de la alb intens, atunci când este nevoie de concentrare maximă, până la lumini calde, în tonuri de galben și oranj, pe măsură ce soarele apune și încheiând cu lumini colorate discret seara.

Studiile făcute în țările nordice, unde lumina soarelui pe parcursul anului este puțină, referitoare la influența acesteia asupra stării de spirit a oamenilor, au arătat că un iluminat corect, adaptabil, poate preveni depresiile, sindromul SAD și poate crește productivitatea, oferind o stare de wellbeing.

Biroul este un spațiu complex, așa cum și omul este o ființă complexă și în continuă dezvoltare, așa că studiile antropologice relevă, în fiecare an, noi metode prin care starea de bine ne poate însoți de acasă la birou și în toate momentele vieții.

Munca nu trebuie să se desfășoare într-un spațiu impersonal și arid, revoluția industrială este un moment trecut din istorie, acum este momentul revoluțiilor interioare, personale și colective, care ne trezesc la noi moduri de a savura și experimenta viața.

În acest context, designul și arhitectura creează noul mediu, pentru o nouă experiența office.

Descoperiți mai multe despre Aurelia Filip pe: http://www.aura.houseline.ro