Înapoi la categorie

Walter Zenga: Pasiunea pentru fotbal nu trece niciodată. Este mereu în mintea mea, în sufletul meu!

AccesoriiDesign & TehnologieEvenimenteExperiențeFrumusețeLifestyleModăPovești

 

Este considerat unul dintre cei mai buni portari de fotbal din toate timpurile, a devenit una dintre legendele clubului Inter Milano și a influențat, de-a lungul vremii, numeroși tineri fotbaliști, care au dorit să-i calce pe urme. Astăzi, italianul Walter Zenga, ajuns la 60 de ani, continuă să fie o figură respectată în sportul care l-a consacrat, acolo unde practică antrenoratul cu aceeași pasiune din timpul carierei de fotbalist. Datorită cetățeniei române pe care a dobândit-o în urmă cu câțiva ani, precum și arezultatelor obținute cu echipe de club din România, Walter Zenga a ajuns astăzi unul dintre cei mai apreciați și urmăriți sportivi de către microbiștii din țara noastră.

Ai devenit, de-a lungul timpului, printre cei mai cunoscuți jucători ai Italiei și esti apreciat drept unul dintre cei mai buni portari din toate timpurile. Ce a însemnat pentru tine această carieră fantastică, câte sacrificii a trebuit să faci pentru ea? 

 A însemnat totul. Dacă nu pui pasiune în ceea ce faci și nu faci sacrificii, nu poți ajunge pe culmile succesului. Eu am mers pe două principii învățate de la tatăl meu, atât în carieră, cât și în viață: Onestitate și Respect. Să ajung o legendă la Inter, să fiu premiat pentru cariera mea…

Sunt mândru de ceea ce am făcut până acum și voi fi și mai mândru de ceea ce voi continua să fac.

Ești o legendă la Inter Milano, club la care ai cunoscut cele mai mari succese din carieră. Sunt zece ani de când echipa nu a mai câștigat titlul în Italia, moment care coincide și cu ultima Ligă a Campionilor adjudecată de nerazzurri. Ce crezi ca îi lipsește astăzi lui Inter ca să performeze iarăși pe plan european?

 Nu aș putea spune ce lipsește la Inter în acest moment. Anul 2020, dominat de pandemia de coronavirus, a fost unul stresant și pentru sportivi. Este foarte greu să joci meciuri pe stadioane fără spectatori. Dar sunt sigur că Inter va lupta până la capăt pentru victorie. Un campionat este o cursă lungă, cu multe surprize pe parcursul ei, dar sunt sigur că Inter va fi una dintre marile protagoniste din acest sezon.

 Ai antrenat, în mai multe rânduri, în România, o țară care, deși iubește fotbalul, nu reușește să atragă investitori puternici și nici să umple stadioanele. Care crezi că este soluția pentru un sistem competițional atractiv, sistem ce va atrage, dupa sine, și performanța?

 Eu îmi aduc aminte de perioada în care eram antrenor în România de stadioane pline și de o energie fantastică în tribune, mai ales la meciurile echipelor Steaua, Dinamo, Rapid, Universitatea Craiova etc. Pe atunci, pe teren jucau mari vedete ale fotbalului românesc… În ultima vreme cred că lipsesc vedetele din fotbal.

Multă lume ar putea spune că ești un om împlinit din punct de vedere fotbalistic. Ai avut o carieră de succes, recunoaștere și apreciere internațională. Care este obiectivul tău pe plan profesional pentru anii care urmează?

Pasiunea pentru fotbal nu trece niciodată. Este mereu în mine, în capul meu, în sufletul meu. Deși am 60 de ani, mă simt, în continuare, ca un copil atunci când pășesc pe terenul de fotbal. Obiectivul meu este să rămân aproape de teren, să antrenez, să simt energia publicului, competiția… Nu mă las și sunt sigur că voi continua să fac treabă bună în continuare. Nu am de gând să renuț prea curând la fotbal, pentru că, așa cum spuneam, este marea mea pasiune.

Pe plan personal, ai fost o persoană foarte discretă în ultima perioadă, însă anumite detalii au apărut în presă, mai ales că ți-ai dorit să clarifici situația actuală. Sunt momente de cumpănă în viața fiecărui om, așa că dreptul fiecăruia la o viață privată este esențial, chiar dacă este o persoană publică. Însă o întrebare poate fi adresată în tot acest tavalug de informații: cum te simți după schimbările din viața ta? 

În general, sunt o persoană discretă atunci când vine vorba de viața personală. Sunt un om cu demnitate, respectuos și onest. Am doi copii mici pe care vreau să îi protejez. În viață sunt și suișuri și coborâșuri, important este să le trecem pe toate cu capul sus.

Referindu-ne la stilul tău, știm că iubești foarte mult hainele elegante, costumul fiind un element indispensabil al garderobei tale. Cum ți-ai defini stilul, care sunt elementele care îți conturează personalitatea

Nu pot să spun că am un stil vestimentar anume. Mă îmbrac în funcție de starea de spirit, de ce program am în ziua respectivă, de întâlniri oficiale sau de evenimentele la care sunt invitat.

Dacă ar fi să îți deschizi o afacere în România, în ce domeniu ai avea curaj să investești în țara noastră?

Mi-am dedicat toată viața fotbalului și recunosc că nu m-am gândit până acum la o afacere în România… Nu știu însă ce îmi va rezervă viața…

Te-ai născut în Milano, în cea mai industrializată zonă a Italiei, o regiune dezvoltată și extrem de diversificată cultural. Dacă cineva te-ar întreba care este esența acestei țări, acolo unde ADN-ul italian s-a păstrat intact, ce i-ai răspunde?

Noi, italienii, suntem foarte patrioți, muncitori, devotați. Cei din Milano nu vor lăsa niciodată Milano. Ne place viața, ne place să călătorim, dar, în sufletul nostru, Milano este mereu ACASĂ.

Ai călătorit în foarte multe țări de pe glob și ai locuit, de asemenea, în câteva, mai ales prin prisma carierei de antrenor. În afară de Italia, care este țara ta, care ar fi locurile în care ți-ai dori să te stabilești, să trăiești zi de zi?

Prin prisma jobului, am călătorit în toată lumea, am antrenat și petrecut perioade de timp în foarte multe țări din Europa, America, Arabia Saudită… Dar în gândul și în inima mea, Milano a fost și este casa mea. Și acolo vreau să mă întorc într-o zi. În fiecare seară, înainte la culcare, mă rog la Dumnezeu să fim sănătoși, iar copiii mei să crească cu sinceritate, respect și bunătate, indiferent unde mă vor duce următorii pași în viață.