Înapoi la categorie

The Grand Heritage: Artistul Ionuț Filimon expune lucrările sale în cadrul galeriei The Grand Avenue

AccesoriiDesign & TehnologieEvenimenteExperiențeFrumusețeLifestyleModăPovești

The Grand Avenue continuă seria evenimentelor “The Grand Heritage” cu o expoziție de lucrări de sculptură și de pictură, realizată în colaborare cu galeria de artă PAVOT. Artistul expus este Ionuț Filimon, unul dintre artiștii noii generații. Născut în urmă cu 27 de ani la Focșani, acesta a urmat cursurile Liceului de Muzică și Arte Plastice “Gheorghe Tătărăscu” din localitatea natală, apoi a plecat la Iași, pentru a-și definitiva studiile la Facultatea de Arte Vizuale și Design – secția Sculptură din cadrul Universității de Arte “George Enescu”.

Proiectul “Fă ce vrei!”, considerat a fi prima sa expoziție personală, este un demers artistic care îndeamnă la reflecție, atât pe cei care se simt învăluiți de sentimente puternice precum apăsarea, confuzia sau scufundarea în iluzie, dar și pe cei care sunt înconjurați de speranță. În această colecție, artistul conturează o lume în care ființa umană se comportă asemenea unei marionete, expresia acestor trăiri fiind o serie de lucrări de sculptură și de pictură. ‘Martorul” din fiecare lucrare este omul care trece prin sentimente puternice, contradictorii. Fiecare lucrare s-ar putea numi Martorul, dar decizia autorului a fost să nu aibă un nume individual. Inspirația artistului vine din zona bisericească, viață pe care o și împărtășește, însă nu se dorește ca expoziția să aibă și o latură biblică. Lucrările reprezintă inima – oglinda omului – arătând căutarea continuă și dezamăgirea care apare după fiecare încercare de a-și afla propria identitate. Iar din acest moment până la zona religioasă mai este doar un pas: identitatea nu se poate afla decât în adevăr care, la rândul lui, se află în revelație. Intenția este de a rămâne ancorat în idei clare și concise, în care lucrările înfățișează omul suspendat între poticnire și decizie atunci când se mișcă pe scara virtuților. Materialul folosit pentru sculpturi este lemnul, singurul prezent în toate cele cinci lucrări din seria “Fă ce vrei”, întrucât este un material cald, comparativ cu metalul sau piatra și contrastează cu subiectul lucrărilor, pe alocuri dramatic sau chiar rece.

“The Grand Heritage” este primul proiect din România care așază arta românească, în special cea tradițională, acolo unde îi este locul, în topul manufacturilor internaționale, în imediata vecinătate a luxului artizanal. Arta autentică românească este, în esență, un meșteșug desăvârșit de secole, de cei mai pasionați români, cei înzestrați cu un talent nativ de a transforma banalul în excepțional. Proiectul a luat fiinţă în 2017 şi este un concept cultural al SCH Grand, sub egida căruia sunt susţinute valorile autentic româneşti, precum şi manifestarea artistică în toate formele sale. SCH Grand încurajează arta şi originalitatea ca fiind parte a expresiei poporului român. Pe lângă ediția inaugurală, au mai avut loc proiectele “Salutări din Uranus!”, o ediție dedicată Centenarului, destinată artei populare româneşti, precum şi galeria pop-art a artistului bucureştean Ovidiu Solcan.