Raluca Zenga ne-a împărtășit din experiențele personale din acest an, despre felul în care vede spiritualitatea ca parte integrantă zi de zi, precum și despre felul în care luxul influențează sau nu caracterul unui om și felul în care își trăiește viața. Raluca este soție, mamă a doi copii, adoră să scrie și să călătorească, motiv pentru care își dedică mult timp acestor pasiuni, care se regăsesc reunite pe blogul personal de călătorii.
Ai călătorit anul acesta cât alții într-o viață. Cum ar arăta un top al destinațiilor care merită bifate măcar o dată în viață?
Într-adevăr, am reușit să vizitez 12 țări în 12 luni – Portugalia, Maroc, Malaezia, Indonezia, Sri Lanka, Vietnam, Thailanda, Hong Kong, Coreea de Sud, Tanzania, Kenya și Mauritius. Top trei personal? Safari în Masai Mara, Kenya, în timpul Marei Migrații din Serengeti, cu o excursie cu balonul peste savana plină de animale, un tur cu motocicleta Easy Riders din cel mai romantic oraș al Vietnamului, Hoi An, până în fosta capitală a imperiului, Hue, iar pe locul trei… ceva ce nu am facut încă, trekking în Peru!
Ce înseamnă pentru tine descoperirea unor țări exotice, a unor oameni noi?
Pentru mine, noutatea unui loc reprezintă cea mai frumoasă emoție – să intri în contact cu o cultură nouă, cu diversitate și culoare – nimic nu mă animă sufletește mai mult decât ideea unei noi călătorii la orizont, potențialul sau comoara de peisaje, amintiri și conversații care se formează în mintea noastră!
Ce nu îți lipsește niciodată din bagajul de călătorie?
Prețiosul meu Kindle, gadgetul pe care am stocate zeci de cărți care îmi țin companie la drum, în zborurile lungi și în orele de așteptare dintre un transfer și altul… apoi aparatul de fotografiat, GoPro-ul și încărcătoarele aferente, trusa de suplimente și uleiuri esențiale cu care îmi mențin energia și imunitatea în călătoriile de pe diverse meridiene – spirulina, vitamina C, uleiul de oregano și, nu în ultimul rând, o eșarfă XXL: își dublează funcția ca pătura în avion când aerul condiționat devine curent polar, îți protejează capul de soare, îți asigură ceva intimitate când dormi în mijloacele de transport.
Se întâmplă să faci și shopping în călătoriile tale?
Da, reușesc să îmi cumpăr câte ceva din orice locație – cutreier până găsesc ceva special care să captureze cumva esența și exotismul destinației, un obiect decorativ pentru casă, un articol vestimentar pe care de fiecare dată când îl port să îmi amintească de locul respectiv, o mică bijuterie, un produs de artizanat local. Și am o mică obsesie pentru lumânări ambientale, cu parfumul specific – cocos din Thailanda, ylang ylang din Bali, vanilie din Sri Lanka, zahăr brun din Mauritius.
Care este brandul/magazinul preferat? Și ce obiect ți-ai achiziționat ultima dată?
Pentru mine, brand-urile preferate se schimbă în funcție de sezon, de cât de reușită este colecția. Acum, de exemplu, îmi plac Balenciaga, Off White, Vetements, Dior. Ultima achiziție este o pereche de sneakers de la Off White, din colecția toamnă-iarnă.
Pentru tine, luxul este o componentă a părții materiale din viața noastră sau a celei spirituale?
Într-o viziune ideală, luxul material ne poate ajuta să obținem, într-o anumită măsură, lux spiritual – nu avem grija zilei de mâine, ceea ce ne asigură confortul mental, o anxietate existențială redusă, garanția că orice s-ar întâmpla, în caz de orice cădere, avem o ‘pernă de salvare’ pufoasă pe care să putem ateriza. Dar șansa de a ne bucura de lux în viață nu ne poate aduce împlinirea supremă – trebuie să avem un scop bine definit, o misiune care să ne valideze sufletește, să ne dea un motiv de a ne da jos din pat dimineața, altul decât a cheltui bani.
Care a fost cea mai specială emoție pe care ai trăit-o în călătoriile tale?
Cu siguranță cele mai frumoase emoții mi le-au oferit întâlnirile cu micii localnici, în special copiii din Africa și din Vietnam, jucăuși și cu zâmbetele până la urechi, gata de dans și de giumbușlucuri și, mai ales, fericiți cu atât de puțin. Noi mergeam cu rechizite școlare și dulciuri, ei ne întâmpinau cu simpatie și curiozitate, înconjurându-ne într-un fel de horă cu pași jucăuși. Copilașii asiatici erau mai timizi la început, ca apoi să fie din ce în ce mai prietenoși și vorbăreți. Am primit, de fiecare dată, lecții de viață prețioase!
Unde este următoarea destinație de vacanță?
Următoarea destinație va fi o alegere între Taiwan, Filipine sau West Papua, Indonezia. Vreau să ajung și în insula Socotra, care aparține de Yemen, și în Madagascar, cât de curând, să povestesc cât mai multe blogul meu de călătorie, www.onepassionatetraveller.com.
Ce a însemnat, pentru tine, anul 2019? Cum reușești să îți stabilești prioritățile în viață, astfel încât lucrurile să fie în echilibrul pe care îl dorești?
Dacă ar fi să dau dreptate în întregime horoscopului, pentru Scorpion, anul 2019 este un an al transformării personale, un an cu evoluție spirituală în pași de gigant – și am simțit, într-adevăr, că în această perioadă am dat mai multă prioritate intereselor aproape de inima mea și pasiunii care mă motivează: călătoriile în destinații exotice, scrisul, interacțiunile cu o altfel de lume, cea care să îmi deschidă noi dimensiuni de expresie în afară de cele familiare. Am ales să ies din zona de confort și să găsesc mai mult curaj pentru a-mi depăși limitele impuse cumva în subconștient. La ce nivel de progres sunt acum? Probabil la un modest 33% din ceea ce mi-am propus pentru acest an – ceea ce înseamnă pur și simplu că trebuie să mă implic cu un efort sporit și concentrare maximă în lunile care mi-au rămas până să facem socoteala de final! Cu siguranță prioritatea mea absolută sunt copiii mei, Samira și Walter Junior, și creșterea lor armonioasă, îmi doresc să fie mereu spirite libere, cu minți însetate de cunoaștere și care să își descopere de timpuriu vocația personală în viață, pentru a-i dedica toată energia constructivă!