Înapoi la categorie

Livia Graur: Este esențial ca știrile pe care le transmit să fie cât mai corecte, imparțiale și interesante pentru public

AccesoriiDesign & TehnologieEvenimenteExperiențeFrumusețeLifestyleModăPovești

Lucrează de peste 13 ani în televiziune, la Prima TV, acolo unde a trecut prin toate etapele evoluției în redacția de știri. Își iubește locul de muncă, deși a terminat Limbi Străine și se aștepta să ajungă translator. Frumoasa Livia Graur, căci despre ea este vorba, își dorește ca anul acesta să fie unul cât mai apropiat de normalitate, astfel încât să poată călători alături de familia ei.

 Ai terminat Facultatea de Limbi Străine și ai ajuns să profesezi în jurnalism. Care a fost momentul în care ai simțit că vocația ta este televiziunea?

Eram chiar înainte de licență în momentul în care am fost chemată la interviu la Prima Tv. Habar nu aveam ce urma să fac în următorii ani, mă pregăteam să devin translator. Avusesem tot felul de mici joburi la Ministerul Afacerilor Externe și credeam că zona asta mi se potrivea. Însă atunci când mi s-a oferit șansa să pășesc în lumea minunată a televiziunii, am zis pe dată “da”. Și iată că nu am greșit, pentru că este exact ce cred că mi se potrivește. Am pornit de la a fi reporter, am trecut prin toate etapele de învățare din culise, ca să spun așa, și nu aș da jobul meu pentru vreun altul.

Lucrezi la Prima TV de peste opt ani, timp în care ai trecut pe la pupitrul noutăților despre vreme, apoi la cele sportive și, într-un final, la cele generaliste. Ce înseamnă pentru tine această meserie, ideea de a transmite către public cele mai noi informații, de a-i ține conectați la realitățile zilei?

Anul acesta se împlinesc chiar 13 ani de când lucrez în televiziune. Înainte de a fi la pupitrul știrilor despre vreme am fost, timp de cinci ani, reporter. M-am ocupat de tot felul de domenii, precum administrație, sănătate sau învățământ. Și cred că a fost o parte esențială din formarea mea ca om de televiziune. Este important să știi, ca prezentator de știri, care sunt pașii pentru realizarea unui material, câtă muncă este în spatele lui, câte ore de alergătură sau cât de greu se culeg informațiile. Sunt conștientă de rolul pe care jobul meu îl presupune și care sunt așteptările publicului, mai ales în contextul actual, în care oamenii se pot informa atât de ușor de pe Internet. Este esențial ca ceea ce transmit să fie cât mai corect, imparțial și interesant, pentru ca telespectatorii să participe cu plăcere la jurnalele mele.

Știm că Prima Tv a trecut printr-un amplu proces de rebranding, dacă îi putem spune așa, odată cu trecerea în format HD și schimbări în grila de programe. Cum ai caracteriza, din interior, familia Prima Tv și felul în care au evoluat lucrurile, de-a lungul anilor, între cei care formează acum această echipă?

Pot spune că Prima Tv este a doua familie pentru mine. Am petrecut mulți ani aici și unii dintre colegi chiar mi-au devenit parte din familie (i-am cununat). Mi-am făcut prieteni buni, am învățat foarte multe lucruri și am evoluat alături de echipa minunată pe care am întâlnit-o. Schimbarea de anul acesta a fost una așteptată cu nerăbdare, îmi doream mult trecerea în formatul HD, întrucât era ceva ce telespectatorii voiau de la noi. Am primit doar feedback-uri pozitive despre această schimbare și m-am bucurat tare mult. În ultimele luni, echipei s-au alăturat foarte mulți oameni noi, cu idei bune, entuziaști și profesioniști.

Ai o familie minunată, alături de care îți petreci multe vacanțe împreună. Cum v-a găsit această perioadă de pandemie și care sunt planurile de călătorie pentru anul care tocmai a început?

Cred că cea mai grea parte a anului trecut a fost exact faptul că, din cauza pandemiei, nu am mai putut călători. Începusem anul cu o super vacanță în Thailanda și aveam planuri mari pentru restul anului. Iată însă că viețile tuturor ne-au fost date peste cap. Sunt, totuși, recunoscătoare, că am reușit să rămânem sănătoși în tot acest timp și abia aștept să revină lucrurile, cât de cât, la normal. Intenționez să merg anul acesta în Anglia, la Londra, aș vrea să dau o fuga și la Paris, acolo unde locuiește tatăl meu, pe care nu l-am mai văzut din 2019 din cauza situației epidemiologice, iar vacanța de vară mi-aș dori-o undeva în sudul Italiei. Nu în ultimul rând, pentru finalul anului plănuiesc o escapadă într-o țară exotică, unde e mereu cald.

Ecranul televizorului impune o ținută clasică, oarecum specifică celor care se află la pupitrul știrilor. Cum ți-ai defini stilul în afara orelor de program, atunci când poți să îți pui în valoare personalitatea?

Sunt o fire sportivă și comodă, ador blugii și hainele casual, total diferite de ceea ce port la serviciu. Nu port aproape niciodată tocuri în timpul liber și sunt norocoasă acum, pentru că pantofii sport sunt atât de în tendințe, încât pot fi purtați chiar și cu rochii de seară. Am o colecție impresionantă de astfel de pantofi și mereu găsesc modele noi și interesante pe care să le cumpăr.

Care a fost programul tău în această perioadă de pandemie, în condițiile în care Renata, fiica ta, a fost nevoită să respecte și ea distanțarea socială și, astfel, să interacționeze mai puțin cu colegii de școală și prietenii?

Am luat foarte în serios, chiar de la început, toate restricțiile și măsurile de protecție, astfel încât viețile noastre s-au schimbat destul de mult. Am renunțat la toate activitățile care presupuneau interacțiunea cu mai multe persoane – am încetat să mai ieșim la locurile de joacă, să o mai duc pe Renata la cursurile de dansuri și am limitat ieșirile doar la cele în aer liber, în locuri puțin frecventate. Renata a resimțit, din păcate, schimbările, dar a înțeles că este vorba despre ceva temporar, iar viața va reveni la normal când pandemia va înceta. Cert este că ne-am apropiat și mai mult în această perioadă, în care am petrecut mult mai mult timp împreună și am devenit cele mai bune prietene.

Multă lume apreciază silueta ta, mai ales că ai declarat, în trecut, că sunt ani buni de când îți menții aceeași greutate de 52 de kilograme. Există vreun secret în spatele acestei performanțe, mai ales că, între timp, ai trecut și printr-o sarcină?

Sunt o norocoasă, e adevărat, că am șansa să pot mânca orice, oricât, oricând, fără să am probleme cu silueta. Totuși, încerc să păstrez un echilibru, pentru că sunt conștientă că alimentația joacă un rol important în ceea ce privește sănătatea. Mai ales în perioada asta, am avut grijă la întărirea imunității, pentru a reuși să mă feresc, pe cât posibil, de virusul care ne-a dat viețile peste cap. Cred că secretul este să nu facem excese de niciun fel și să menținem acel echilibru în alimentația noastră, combinat cu o condiție fizică cât mai bună.

Ai o poveste de iubire specială cu soțul tău, Răzvan, în principal pentru că sunteți de mult timp împreună, de foarte tineri. Cum crezi că a fost influențată personalitatea fiecăruia, în condițiile în care, practic, ați cunoscut împreună maturitatea?

Anul acesta se împlinesc 19 ani de când eu și soțul meu suntem împreună. Și da, am crescut împreună, pentru că eram niște copii când ne-am cunoscut. Ne-am ajutat unul pe celălalt, am învățat permanent unul de la celălalt și ne-am susținut reciproc. Cred că asta e cel mai important într-o relație. Să îți dorești din tot sufletul ca celui de lângă tine să-i fie bine și să îl susții în tot ceea ce-și propune. Ne-am modelat unul pe altul, fiecare a preluat, zic eu, ce era mai bun de la partener, iar realizările fiecăruia se datorează, în mare parte, și sufletului pereche.

În aceste vremuri dificile, mulți am ajuns să ne regândim prioritățile și care sunt lucrurile esențiale din viață. În ce fel te-a schimbat această pandemie, față de felul în care erai tu acum un an?

Cu siguranță că prețuiesc acum, mai mult ca oricând, faptul că suntem sănătoși și dau mai multă atenție acestui aspect. Totodată, anul care a trecut ne-a adus mai aproape de familie, de cămin, am dezvoltat tot felul de activități interesante în trei, am prețuit mai mult timpul petrecut împreună. Sunt recunoscătoare pentru familia mea, pentru ceea ce am și pentru ceea ce sunt.