Este unul dintre cei mai apreciați jurnaliști din postul public de televiziune și consideră că rolul TVR este atât unul educativ, cât și de divertisment. În același timp, este puternic ancorată în tradițiile și cultura populară românească, pe care le consideră esențiale în construcția noastră viitoare. Iuliana Tudor lansează, în aceste zile, un nou proiect de suflet, un documentar denumit simbolic “Port, Valoare și Splendoare”, o poveste despre frumusețea și bogăția spirituală pe care ia, celebra noastră cămașă, ne-a oferit-o de-a lungul secolelor.
Ai fost și rămâi unul dintre cei mai importanți promotori ai culturii și tradițiilor populare. De unde a pornit dorința și ce ține vie această flacără?
Dragostea mea față de cultura populară a început din adolescență, atunci când m-am apucat să studiez atent această lume. Și mi-a plăcut. Iar după ce destinul m-a așezat la Televiziunea Română, a devenit, asumat, un mod de viață. Mă ține și astăzi entuziasmul de a construi proiecte pentru bucuria oamenilor, dar și pentru a asigura continuitate valorilor tradiționale românești.
The Grand Heritage, un eveniment atât de drag nouă și care a avut susținerea ta în fiecare an, a luat anul acesta o pauză, din motive obiective. Cât de importantă crezi că este implicarea societății private în prezervarea și valorificarea patrimoniului cultural, în condițiile în care percepția generală este că doar instituțiile statului au această obligație?
Cred că este esențială. Ce face statul este mult prea puțin. Și cred foarte tare în implicarea mediului privat, care are capacitatea să dezvolte proiecte culturale pe această zonă. Este nevoie de asta mai mult ca oricând. Vă felicit pentru inițiativă și sper că exemplul vostru să fie urmat de cât mai mulți.
Ne aflăm într-un plin proces de globalizare, de uniformizare, fie că ne dorim sau nu acest lucru. Dacă ai putea să adresezi un mesaj tinerilor din România, cu privire la tot ceea ce înseamnă arta tradițională românească, cum ar suna acesta?
Este evident faptul că ne dorim cu toții o viață bună și senină. Ca să poți ajunge un om echilibrat, e bine să știi cine ești și de unde vii. Ca să îți poți construi viitorul, ai nevoie de trecut și de prezent. Nu se poate fără. De ce oare ne simțim cel mai bine acolo unde e acasă, în sânul familiei, aproape de oameni dragi… și cu Ai Tăi! Pentru că apartenența față de un loc și un neam ți-o dă rădăcina. Fără ea, ești frunză-n vânt, purtată de alții cum vor ei! E bine să avem grijă de aceste rădăcini ca să nu se usuce și să moară.
Lucrezi de foarte mulți ani la TVR, fiind una dintre cele mai iubite prezențe de pe micul ecran. Unde și cum ai defini linia de demarcație dintre divertisment și educație, mai ales în cazul unui post public de televiziune?
“O dată-n viață” a fost un program etalon care chiar asta a reușit să facă. A păstrat un echilibru perfect între educație și divertisment. Granița este foarte fină și ține de bunul simț al creatorului de televiziune… pentru că poți cădea foarte ușor în kitsch și în vulgaritate. Cheia este nivelul cultural și competența pe meserie a creatorului de televiziune.
Ai lansat, de curând, un film dedicat iei românești. Cum ai descrie experiența căpătată în timpul filmărilor pentru documentarul “Port, Valoare și Splendoare”?
Unică, inițiatică, absolut nouă, copleșitoare prin frumusețe și provocatoare prin neprevăzut… a fost extraordinar! Sunt recunoscătoare echipei cu care am lucrat pentru implicare, Cameliei Robe, în mod cu totul special, ea fiind cea care semnează scenariul și regia! Și, apoi, tuturor partenerilor acestui film pentru că au crezut în mine!
De ce crezi că ia românească continuă să fascineze generații întregi, precum și foarte mulți străini, în condițiile în care acest port popular a fost sursă de inspirație pentru multe din marile case de modă internaționale?
Pentru că este un veșmânt splendid, pentru că e purtător de simboluri, de emoții, de mesaje despre univers și lume, pentru că ne face frumoase, pentru că e simplă, pentru ca e haină “vorbitoare”, „povestitoare” despre noi, despre România!
Care este mesajul transmis telespectatorilor prin intermediul „Port, Valoare și Splendoare”?
Prin acest proiect, am recreat IA care l-a inspirat pe Matisse atunci când a pictat La Blouse Roumaine. “Port, Valoare și Splendoare” este un film despre cămașa tradițională românească, prin intermediul căruia înțelegem care este povestea acesteia, de unde vine, cine sunt creatoarele fiecărui semn cusut și care este alfabetul așezat pe țesătură. Un film care ne readuce aproape de simplitate, de ceea ce contează cu adevărat pentru fiecare dintre noi, de valorile și splendorile românești.
Suntem în preajma zilei de 1 Decembrie, Ziua Națională a românilor. Ce mesaj le transmiți celor care se simt români, fie că trăiesc în țară sau peste hotare?
Iubiți România, vorbiți-le copiilor despre țara lor, despre limba română, primul dar pe care țara ta ți-l oferă, despre istoria și eroii ei. Iubiți-vă între voi, dragi români, doar asta ne face puternici! Oriunde vă aflați, România să trăiască frumos și demn în fiecare dintre voi. Doamne ajută tuturor!
Este evident faptul că acest an a fost unul deosebit de dificil pentru mulți dintre noi. Care este cel mai important lucru învățat în 2020, cum vezi că vor evolua lucrurile după ce pandemia se va încheia?
Am învățat că tot ceea ce contează este prezentul, că suntem fragili și că goana nebună după progres ne poate pierde sufletele și umanitatea din noi dacă nu suntem atenți și nu ne păstrăm legătura cu valori simple, dar esențiale: iubirea, credința și familia și …măcar de ziua ei, cu România!