Înapoi la categorie

Iuliana Tudor: Folclorul este una dintre esențele României, care unește și bucură întotdeauna

AccesoriiDesign & TehnologieEvenimenteExperiențeFrumusețeLifestyleModăPovești

Susținătoare a valorilor autentic românești de aproape 20 de ani, Iuliana Tudor și-a transferat dragostea pentru tradiții și muzică populară românească în spectacole autentice care au bucurat publicul, la postul național de televiziune. În anul Centenarului, vedeta de televiziune ne vorbește despre cariera sa, viața de familie și lucrurile care contează cu adevărat în viață.

Aveți o carieră excepțională la postul național de televiziune, fiind gazda unor evenimente și emisiuni cu mare priză la public. Ce înseamnă, pentru dumneavoastră, familia TVR și cum ați ajuns să faceți parte din aceasta?

TVR e casa mea din casele românilor! Și acolo construiesc povești, mă joc mult, creez emoții, bucurie… toate împletite cu muzici tradiționale! Îndată ce construcția e gata, zboară către telespectatorii care îmi deschid fereastra televizorului sau nu. Depinde de cât de solidă și atrăgătoare e construcția noastră, de noi ca echipă, de cât de creativi suntem. Și, până acum, dacă ne uităm pe cifre, aș spune că nu am dezamăgit niciodată în ultimii 19 ani. Nici TVR și nici pe telespectatorii noștri!

Anul acesta, TVR a reînviat festivalul Cerbul de Aur – una dintre cele mai iubite producții ale postului public. Cum a fost revederea cu cei din echipa organizatoare și, bineînțeles, cu cei care au venit din toată țara în Piața Sfatului din Brașov?

Cerbul de Aur este pentru mine și astăzi o mare provocare! Am lucrat cu și mai multă dăruire la ediția din acest an, a cincea pentru mine! De fiecare dată, fiind implicată în realizarea spectacolului de folclor, am reușit alături de Elise Stan și echipă să inovăm. Festivalul Cerbul de Aur reprezintă o scenă care permite acest lucru. Asta s-a întâmplat și de această dată.

Revenirea evenimentului are loc în Anul Centenar al României Mari. Conceptul dorit de către managementul Cerbului a avut legătură cu acest moment extrem de important pentru români. Și atunci totul a fost gândit în această direcție, păstrând cumva legătura cu atmosfera celorlalte seri de festival și aducând folclorul puțin și către generațiile tinere prin câteva reinterpretări. După reacția publicului din Piața Sfatului, care a trecut prin toate emoțiile, de la bucurie, curiozitate, surprindere, la lacrimi. Mândria de a fi român în toate straturile ei a fost cheia serii. Iar audiența ne-a arătat că și în fața televizoarelor românii ne-au ales în număr foarte mare.

Ați fost mereu o susținătoare a valorilor autentic românești. De unde dragostea pentru tradițiile românești, pentru originile noastre ca popor, pentru muzica românească?

Tradițiile românești au fost transmise din familie și apoi, prin studiu, am descoperit o lume specială care m-a atras. Și am rămas a ei!

În vizitele dumneavoastră din străinătate, ați întâlnit foarte mulți români. Cum îi simțiți pe cei care au decis să locuiască departe de țară?

Este o decizie extrem de personală. Fiecare este liber să aleagă unde dorește să-și trăiască viața. Vă pot spune că românii plecați de acasă sunt extrem de legați de valorile tradiționale, de muzica românească, într-un mod cu totul special.

Dorul de România parcă îi apropie în primul rând de folclor, de muzica noastră tradițională, ceea ce spune multe. E legătura cu rădăcina, iar folclorul asta înseamnă – una dintre esențele României, tocmai pentru că vine de la începuturi și, iată, unește și bucură azi! Eu le doresc să aibă parte de ce-și doresc acolo! Dar să se implice cum pot și în destinul României.

Interviu Iuliana Tudor

Suntem în an aniversar pentru noi, românii, într-o perioadă în care ne reamintim de valorile care au clădit această țară în ultimul secol. Cum vedeți România în următorii 50 de ani?

E greu de spus, dacă ne uităm puțin la ce se întâmplă în general în lume. Dacă următorii 50 de ani vor însemna o întoarcere la spiritualitate, la lucrurile simple, la credință, la ideea de comunitate și comuniune, de fapt, la Iubire cu tot ce înseamnă ea, atunci Lumea are o șansă!

Dacă vom continua să devenim o masă de „consumatori” și atât, de indivizi care își trăiesc viața gândindu-se doar la Sine, dacă nu vom face rapid ceva pentru a opri derapajele Omului față de sistemul natural al planetei, următorii 50 de ani pot fi un mic început al Sfârșitului.

Pentru România, 50 de ani înseamnă mult, dar și foarte puțin. Depinde de fiecare dintre noi ce țară ne dorim. Până nu vom înțelege că Binele României începe cu Binele pe care-l face fiecare pentru țara asta, nu întrevăd mari schimbări. Eu cred cu tărie că depinde de Mine, ca individ, în primul rând cum e țara mea: să-mi educ copilul de mic, din familie, vorbindu-i despre eroii României, pentru că sunt atâtea povești extraordinare, atâția oameni care au marcat istoria acestui loc.

Apoi, să le spunem de mici că prima legătură cu România, cu țara lor este Limba Română, pe care e bine să o învețe corect. Apoi, despre toate valorile care sunt doar ale noastre. Și să le mai spunem că, dacă vrem o țară curată, atunci noi trebuie să menținem curat locul în care trăim, strada pe care călcăm, pădurea sau parcul pe care îl vizităm.

Dacă vreau o țara prosperă, atunci Eu trebuie să muncesc mai mult. Dacă vreau o țară educată, atunci Eu trebuie să învăț mai mult și de la cei mai buni. Dacă vreau o țară cu oameni mai buni, atunci eu trebuie să devin un Om mai Bun, dacă vreau o țară binecuvântată, atunci Eu trebuie să am mai multă credință!

Ați vorbit, întotdeauna, cu mare drag despre familie. Sunteți tânără și, totuși, aveți peste 20 de ani de căsnicie, un lucru admirabil. Care este secretul unei relații de lungă durată, mai ales în prezent, când stresul cotidian ne afectează din ce în ce mai mult?

Nu există secrete. Există doar fiecare zi în care înveți ce înseamnă o căsnicie și traiul în doi. Nu există rețete, după cum nu există certitudini. Oricând, Viața îți poate aduce orice! Important e să știi de ce ești acolo și ce te ține. E important dacă încă păstrezi ce te-a legat la început de omul de lângă tine. În rest, fiecare zi e diferită și din fiecare înveți să construiești în doi. Până la capăt. Cu răbdare, înțelepciune și dragoste!

Răsfățul și tabieturile sunt parte din rutina oricărei femei. Care sunt micile plăceri la care nu ați renunța vreodată?

Somnul, o baie caldă, pilates-ul, plimbările, ciocolata și timpul pe care mi-l acord să tac și să opresc totul. Măcar și pentru câteva clipe…

Sunteți absolventă de Drept și de Pedagogie Muzicală – două domenii diferite care s-au regăsit în cariera dumneavoastră și care v-au influențat evoluția.

Televiziunea a venit, apoi, să completeze acest CV, jurnalismul fiind elementul care vă definește în prezent. În lipsa acestuia, care ar fi domeniul în care v-ați fi dorit să activați?

Muzica probabil sau orice altceva care să presupună întâlnirea cu oamenii, să construiesc ceva pentru oameni!

La final de an, este o obișnuință să vorbim despre proiecte, despre lucrurile care vor urma. Cum vedeți anul 2019, atât din punct de vedere profesional, cât și personal?

Profesional, în 2019 voi împlini 20 de ani de televiziune. E un an important pentru mine, din această perspectivă. Și sunt multe proiecte deja în lucru care sper că vor fi interesante pentru public. Personal, mă las întotdeauna în voia drumului, cu tot ce va aduce el!