Înapoi la categorie

Anca Dumitra: Mă declar fericită atunci când munca și pasiunea mea ajung la sufletul spectatorului

AccesoriiDesign & TehnologieEvenimenteExperiențeFrumusețeLifestyleModăPovești

Cei mai mulți oameni o văd ca fiind un munte de veselie, însă ea se autocaracterizează ca folosind, în același timp, extrem de multă seriozitate și rigurozitate în tot ceea ce face. Acesta este motivul pentru care a devenit unul dintre cei mai apreciați și iubiți actori din generația sa, fiind recunoscută oriunde s-ar afla în România. Anca Dumitra, alias frumușica Geanina din “Las Fierbinți” este, poate, cel mai bun exemplu că dacă visezi ceva în copilărie și crezi cu adevărat în dorințele tale, ele pot deveni realitate la un moment dat.

Știm deja că de mică ți-ai dorit să te faci actriță, iar asta o pot confirma toți cei din familia ta. Cum vedeai tu însă ideea de a juca un rol, ce însemna pentru fetița Anca momentul când își vedea actorii preferați la televizor?

Așa este, fac parte din categoria celor care și-au dorit și au visat acest lucru încă de când erau mici, însă neștiind nicio secundă ce înseamnă cu adevărat să practici această profesie și să i te dedici întru totul. Am început prin a visa cu ochii deschiși, imaginându-mi o lume asemănătoare serialului “Dallas”, căci de aici țin minte că a pornit fascinația pentru lumea TV-ului, a filmului. Aveam doar cinci ani și mama-mi citea subtitrarea, iar credința mea este că ceva din poveștile ei despre ce urmărim a determinat o fascinație care continuă și în ziua de azi.

Tot de atunci am aflat ca ai fost foarte ambițioasă. Visai să ajungi în America și sa cucerești premiul Oscar. Crezi că un actor are întotdeauna nevoie de recunoaștere pentru a performa în această meserie?

Aveam clară convingerea la 12 ani, pe canapeauna din fața TV-ului, că voi ajunge la Hollywood. Ei bine, lucrurile stau un pic altfel. 🙂 Mă încântă și sunt recunoscătoare pentru întreg parcursul de până acum și-mi doresc ca, pe mai departe, să fie cel puțin la fel de bine și de frumos. Iar dacă ceva din munca și pasiunea mea ajung la sufletul privitorului, spectatorului și a telespectatorului, eu mă declar fericită.

În liceu ai ajuns să urmezi profilul uman și ai jucat într-o trupă de teatru, susținută de una dintre profesoarele tale. Cât de mult te-au influențat acele vremuri, experiențele din perioada adolescenței?

 Tot ce am trăit a contribuit și a diversificat acest întreg traseu. Viața, cu toate etapele sale, copilărie – adolescență – maturitate, conturează, amplifică și desăvârșește micile pasiuni care, în viitor, îți pot deveni profesie și trai.

Multă lume te confundă cu Geanina din Las Fierbinți”, difuzat cu succes de atâția ani pe Pro Tv. Sunt actori mari, inclusiv din Statele Unite, care au rămas cu eticheta unui rol întreaga lor carieră, deși au jucat și în alte producții. Cum aștepți să evolueze lucrurile în cazul tău?

Nu mi-am propus nimic din tot ce s-a întâmplat până acum, prin urmare nici de aici înainte. Sau, de fapt, singura condiție și propunere pe care mi-o fac și respect este să îmi fac treaba cât de serios se poate. Iar, dacă din asta cineva înțelege altceva decât este, aici nu mai e problema mea. 🙂

O interpretezi pe Geanina de mai bine de zece ani. Cum crezi ca ați evoluat voi două în toată această perioadă, atât împreună, cât și separat?

Geanina e precum un mic copil crescut cu multă dăruire, multă seriozitate și mare bucurie. Am evoluat cu totul, viața mea s-a desfășurat cot la cot cu viața personajului și sunt tare fericită și recunoscătoare pentru acest lucru.

Teatrul, spre deosebire de televiziune, oferă alte trăiri, mai intense, în special pentru un actor. Tensiunea publicului din sală, aplauzele venite spontan, toate fac parte din viața unui artist, atunci când urcă pe scenă. Unde te simți mai bine, în fața unui public mai restrâns, dar foarte atent la interpretarea ta sau la televizor, urmărită de milioane de oameni?

O să fiu ”egoistă” și o să zic că-mi doresc și una și cealaltă, în egală măsură. Ador ambele ipostaze, ambele „servicii” și le practic cu același entuziasm ori de câte ori am ocazia.

Toată lumea o recunoaște pe Anca Dumitra cea veselă, mereu surâzătoare. Cred că sunt puține fotografiile în care nu zâmbești. De aceea, întrebarea vine firesc: care sunt momentele în care ești serioasă, concentrată?

Eu, pe cât de zâmbăreață, pe atât de serioasă pot fi. Nu vreau să spun că sunt un om al extremelor, însă de fiecare dată când situația o cere, indiferent că vorbim de plan personal ori profesional, poți conta pe seriozitatea mea.

Cuvântul de ordine este discreția, atunci când vorbim despre viața personală. Și e oarecum firesc să fie așa. Dar dacă ar fi cazul, la un moment dat, să fii nevoită să alegi între cariera de actriță și viața personală, care ar fi decizia ta?

(râde) O să am grijă să îmbrățișez cum trebuie ambele planuri.

Cum îți petreci timpul liber atunci când nu ești implicată în proiecte legate de meseria ta?

Acum am avut o lună vacanță și marea mi-a fost prezentă pe toată această perioadă. Sunt născută vara, deci ador acest anotimp. În rest, nu fac nimic special în afară de a petrece timp cu familia, prietenii, de a citi o carte bună, a viziona un film recomandat, a merge la pilates, căci mă declar o fană a pilatesului.

Ai spus de multe ori că îți dorești și o carieră peste hotare. Mai este acesta principalul tău obiectiv sau simți că poți atinge satisfacția profesională și aici, în fața publicului din România?

Ce e frumos în această profesie este că e cât se poate de surprinzătoare. În 2018 am avut șansa să am un rol principal în drama „Doing Money”, o producție BBC, să lucrez în afara țării și să ‘gust’ un pic din ce înseamnă industria și la ei. Nu cunoaștem niciodată ce ne rezervă viitorul, însă știu, cu siguranță, că visez cu ochii deschiși la tot ce-i bun, frumos și entuziasmant și că mă bucur de prezent cât pot de tare. Ceea ce vă urez și vouă. 🙂