Înapoi la categorie

Alexandru Constantin schimbă postul la care s-a consacrat cu pupitrul știrilor de la România TV

AccesoriiDesign & TehnologieEvenimenteExperiențeFrumusețeLifestyleModăPovești

Jurnalist și actor, Alexandru Constantin și-a dorit, încă din adolescență, să devină om de televiziune și a reușit cu brio acest lucru, dovadă stând cei peste 13 ani petrecuți la Prima TV. Acum se află în fața provocării carierei, după ce tocmai a acceptat propunerea celor de la Romania TV pentru a prezenta știrile acestui post. Alexandru crede că social media poate avea efecte nedorite dacă este folosită în exces și consideră că flexibilitatea în gândire ne poate ajuta enorm pe fiecare în parte, câtă vreme ne ajută să ne adaptăm vremurilor în continuă schimbare. Profesionist prin excelență, jurnalistul și-a propus ca perioada următoare să o dedice complet meseriei, astfel încât oamenii să privească cu încredere la emisiunile sale.

 Ești născut în Oradea, însă ai venit la București pentru a-ți îndeplini visul: acela de a face o carieră în televiziune și să devii actor. Când ți-ai descoperit această chemare?

În timpul liceului, am început să dezvolt o curiozitate legată de domeniul televiziunii. Atunci am avut și primul proiect în TV, la televiziunea locală din Oradea. Mi-am dat seama, pe parcurs, că asta vreau să fac, astfel că, după terminarea liceului, aveam un singur scop: acela de a-mi construi o carieră în televiziune. Și am făcut-o, cu multă muncă, ambiție și dăruire pentru meseria de jurnalist.

Puțină lume știe că ai o soră geamănă și că între voi există o relație foarte specială, chiar dacă locuiți la sute de kilometri distanță unul de celălalt…

Așa este. Am două surori: Ramona, cu nouă ani mai mare decât noi și pe Alexandra, sora geamănă. Reușim să ne vedem de câteva ori pe an, dar vorbim la telefon aproape zilnic. În plus, am dezvoltat o afacere împreună – TWINDECO – un brand de accesorii pentru mamă și copil.

 Lucrezi, de ani buni, în zona știrilor de lifestyle și ești foarte ancorat în această lume. Mai mult, acum câțiva ani ai realizat o emisiune – 60 de minute cu Alexandru Constantin” – care s-a bucurat de o reală apreciere în rândul publicului. Ce înseamnă pentru tine presa de lifestyle, făcând referire doar la cea de calitate, acolo unde ai lucrat o perioadă îndelungată la Prima Tv?

Au fost zece ani de presă de lifestyle, pe care am încercat mereu să o tratez cu seriozitate, fără a deranja dar, în același timp, să îmi pot face meseria. Dar chiar dacă am fost ancorat în acest domeniu atâția ani, mereu am rămas atras de prima dragoste: știrile. Am fost, de-a lungul anilor, reporter, editor și Editor of the Day în redacția de știri de la PRIMA TV. Și mă bucur că acum, iată, mă întorc pe știri, dar la pupitrul de prezentare de această dată.

 Ai anunțat, cu puțin timp în urmă, că vei începe o nouă provocare în carieră, iar această este mutarea la pupitrul știrilor de la România Tv. Care au fost motivele care au stat la această schimbare în plan profesional?

După 13 ani de PRIMA TV și zece ani de emisiuni de lifestyle, aveam nevoie de o schimbare. În esență, sunt jurnalist și am simțit o dorință arzătoare de a-mi face meseria în zona știrilor. Și, din mai multe propuneri pe care le-am avut de-a lungul timpului în această direcție, am ales să fac mutarea la România TV. Am întâlnit acolo o echipă de oameni profesioniști, dedicați știrilor, care m-au primit cu brațele deschise.

 Actoria a fost și rămâne una dintre pasiunile tale. Este evident că sunt diferențe evidente între televiziune și a interpreta pe o scenă. Ce sentimente te încearcă atunci când trebuie să intri în pielea personajului, când publicul vede o cu totul altă latura a ta?

 Actoria, aș putea spune, este și meseria mea de bază. Dar pe care foarte rar am ocazia să o profesez. Diferențele dintre teatru și televiziune sunt enorme, din punctul meu de vedere. Ba mai mult, aș risca să spun că nu cred că există mare legătura între cele două meserii. La televizor este despre jurnalistul din fața camerei de filmat, pe scena teatrului totul e despre personajul căruia îi dai viață.

 Știm deja că ai avut o afinitate, de-a lungul anilor, pentru antreprenoriat. De la afaceri în domeniul modei până la cele de familie, în care ești implicat alături de sora ta. Cum evoluează lucrurile în acest sens, mai ales după această perioadă mai dificilă, provocată de pandemie?

 Toate proiectele de care m-am ocupat în zona antreprenoriatului au fost de succes și mi-au adus, pe lângă satisfacții profesionale și financiare, îndeajuns de multă experiență în lumea afacerilor. Multe dintre ele au fost gândite pe termen limitat, de asta am oscilat între zona de fashion și cea de B2B din Video Marketing. Acum, atenția mea e orientată către televiziune, către știri, prezentarea lor și sper ca telespectatorii să primească informațiile de la mine cu încredere, așa cum mi-au demonstrat că au făcut-o de-a lungul celor 14 ani de carieră.

Acum, mai ales că mare parte dintre restricții s-au ridicat, care sunt primele lucruri pe care dorești să le faci?

Nu am simțit foarte mult perioada restricțiilor, eu fiind, pe lângă workahoolic, om de casă. Stau la curte, așa că nu mi-au lipsit ieșirile în aer liber, am reușit să îi vizitez și pe ai mei, acasă, în Oradea. În rest, vreau să cred că am grijă de sănătatea mea și acesta e lucrul pe care mi-l doresc mereu, indiferent de restricții sau nu: să fiu sănătos.

Cât de tare crezi în efectul online-ului asupra vieții de zi cu zi a oamenilor? Aici facem referire la social media, care a devenit o sursă puternică de informare și de divertisment, până la campaniile de marketing ale unor companii, focusate din ce în ce mai mult în această direcție…

E o lume care s-a dezvoltat mult, inevitabil. Și a dat șansa multor oameni să ajungă în centrul atenției pentru audiența din online. La fel ca și în cazul altor canale media sau produse mass market, a crescut și consumerismul în această zonă: pe principiul, orice e nou se consumă excesiv. De aici și influența mare în viața noastră de zi cu zi. Sper ca lucrurile să se alinieze într-o normalitate, la un moment dat. Consumul excesiv de Social Media ne face, culmea, antisociabili. Pentru că una e să îți exprimi opinia în online, alta e să o faci în fața cuiva. Din fața unui telefon sau a unui calculator oricine are curaj și se pricepe la orice. „Pe viu”, însă, lucrurile stau total diferit.

Vorbim astăzi, din ce în ce mai mult, despre diferențele dintre generații, fie că vorbim de generația X, de Millenials și, mai nou, de Centannials sau nativii digitali, cei care cresc influențați puternic de tehnologia actuală. Cum crezi că vor evolua lucrurile în următorii zece-douăzeci de ani din acest punct de vedere?

Vor apărea alte și alte generații. Când eram adolescent, făceam parte din generația neînțeleșilor, a oamenilor care sunt diferiți. Ceilalți erau „bătrânii”. Acum, eu mă mir când văd generațiile mai tinere și câte lucruri „moderne” nu cunosc. Lumea se schimbă, nu văd o problemă în asta. Important e să ținem pasul cu ea și să fim flexibili în gândire.