Înapoi la categorie

Bang & Olufsen – cea mai cool companie Audio/Video

AccesoriiDesign & TehnologieEvenimenteExperiențeFrumusețeLifestyleModăPovești

Cu mai mult de 90 de ani în urmă, doi danezi, pe nume Peter Bang și Svend Olufsen, întemeiau, în 1925, compania Bang & Olufsen, în localitatea Quistrup, Danemarca. Peste ani, acest brand avea să devină un simbol al inovației și al excelenței în industria audio-video.

Astăzi, marca Bang & Olufsen este recunoscută internațional pentru produsele distincte, de la televizoare, sisteme muzicale și boxe de înaltă calitate audio; produse ce combină tehnologia de avangardă cu emoția folosirii echipamentelor și aspectul senzațional.

Produsele Bang & Olufsen se vând în peste 100 de țări, printr-o rețea de dealeri dedicați, majoritatea acestora având exclusiv echipamente Bang & Olufsen. În plus față de gama de echipamente pentru casă, Bang & Olufsen produce sisteme audio pentru autoturisme, ridicând calitatea audiției în mașină la noi standarde, datorită competențelor în domeniul audio și al designului.

Istoric

Cei doi ingineri Bang și Olufsen au început o modestă producție de radiouri în mansarda casei familiei Olufsen, casă care astăzi există aproape neschimbată, în proprietatea moștenitorilor Olufsen, în Quistrup, putând fi vizitată.

Primul produs cu succes comercial real al companiei a fost B&O Eliminator, în anul 1927. Acest dispozitiv (transformator) permitea conectarea aparatelor de radio ale vremii direct la rețeaua electrică a casei. Până atunci, aparatele de radio erau alimentate de la baterii, care trebuiau reîncărcate, însă acest proces dura mult. În același an, producția fabricii s-a mutat într-o locație construită special, aflată în afara orașului Struer.

Din 1929, cu ocazia lansării unui nou aparat de radio cu 5 lămpi, Bang & Olufsen devine un recunoscut producător de aparate de radio. În 1930 prezintă primul lor radio-gramofon. Încă de la începuturi, Peter Bang și Svend Olufsen s-au concentrat pe materiale de calitate, tehnologii avansate și idei revoluționare de simplificare a utilizării aparatelor.

În 1939, lansează produsul denumit Beolit, primul radio cu carcasă din bachelită. Beolit va da startul folosirii faimosului prefix Beo, ce se regăsește, de atunci, în toate denumirile produselor importante.

La începutul anilor ’40, Bang & Olufsen începe crearea rețelei internaționale de dealeri și, în ciuda ocupației germane, cunoaște o perioadă bună până în 1945, când, în urma refuzului de a colabora cu Germania nazistă, fabrica este incendiată și distrusă în totalitate.

Până la sfârșitul lui 1945, fabrica este reconstruită și utilată cu noi echipamente de producție. Ca o consecință firească, în 1948, Bang & Olufsen lansează primul lor radio “High-Fidelity”: Grand Prix 48 CH.

Pe parcursul anilor ce au urmat, Peter Bang și Svend Olufsen au abordat cele mai puțin convenționale soluții tehnologice de produs și au sfidat banalul. Ideile inovative ale celor doi au stat la baza succesului companiei, aceasta proiectând viziunea tehnologică a secolului XX.

Istoria din spatele logoului

Designerul Henning Dahl-Mikkelsen – ‘Mik’, cunoscut în Danemarca pentru benzile sale desenate, a contactat, în 1931, Bang & Olufsen și le-a prezentat un logo B&O pe care dorea să-l vândă. Logo-ul era desenat într-un stil foarte apreciat în acei ani: Bauhaus.

Dahl-Mikkelsen voia cinci coroane daneze pentru schiță, dar Svend Olufsen, care era cunoscut ca un om foarte atent cu banii, i-a oferit lui Dahl-Mikkelsen zece coroane – dublu față de prețul inițial cerut de designer! Logoul a fost foarte apreciat de Peter și Svend și este folosit de Bang & Olufsen din 1931, când a și fost înregistrat.

Compania audio/video Bang & Olufsen

Filozofia integrării – perspectiva unică Bang & Olufsen

Momentul ales a fost legat de perfecționarea tehnologiilor legate de audio-video și a lansat un concept nemaiîntâlnit până atunci: integrarea sistemului Hi-Fi și a televizorului într-un singur produs. Astfel, au apărut produse unice ce anunțau „combine audio Hi-Fi cu ecran”, definind un concept unic pe piață.

Până azi, televizoarele Bang & Olufsen integrează sunet surround, boxe puternice și subwoofer, având cel mai bun sunet din lume pentru un televizor de sine stătător.

Designerii și Bang & Olufsen

Bang & Olufsen este singura companie din lume ce produce echipamente audio-video care are 15 produse expuse permanent la Muzeul de Artă Contemporană (MoMA) din New York. Această recunoaștere a venit în urma muncii a numeroși designeri care au colaborat cu B&O, de-a lungul timpului, din care se desprind două nume legendare, ce și-au pus amprenta asupra evoluției acestei mărci: Jacob Jensen și David Lewis.

Sediul companiei Bang & Olufsen din Struer

Supranumită cu afecțiune „Ferma”, clădirea companiei Bang & Olufsen este una reprezentativă în Danemarca și foarte apreciată. Se remarcă prin sistemul de ventilație natural și fațada nordică construită integral din sticlă transparentă.

Corpul principal al clădirii este sprijinit pe stâlpi, iar sub aceasta, pe o pajiște de un verde crud, pasc oi care fac inutilă intervenția mașinii de tuns iarba. Acest corp, privit dintr-un anumit unghi, pare că plutește printre nori, pe un „pat” verde, pe care pasc oi.

Mesajul transmis de arhitectura acestei clădiri este inspirat din realitatea locului, unde ferme răzlețe „ascund” în intimitatea curții, activități care nu pot fi bănuite din exterior: o companie de înaltă tehnologie, dar care se află în armonie cu natura. Dimensiunile clădirii sunt modeste, comparativ cu sediile unor firme la fel de renumite ca Bang & Olufsen.

Cubul

Cubul este laboratorul unde se testează boxele Bang & Olufsen. În căutarea sunetului perfect, Bang & Olufsen a creat o construcție avansată tehnologic: o cameră „surdă”, pentru testări audio (12 x 12 x 13 m), unde sunt analizate prestațiile boxelor în stadiu de prototip. Echipamentele de testare și computerele sunt capabile să detecteze atât deviații microscopice de la modelul de sunet ideal ales, cât și fiecare detaliu pentru un mare număr de factori ce afectează calitatea sunetului boxei.

 

Galerie foto